Състезателят на „ЕНЕКОД“ Григор Григоров приключи успешно RALLY ISLAS CANARIAS. Григор Григоров и навигаторът му Янаки Янакиев са единственият български екипаж, взел участие в Junior купата на Европейския рали шампионат. Двамата завършиха състезанието на шесто място и са на двадесет и седма позиция в общото генерално класиране.

„За нас RALLY ISLAS CANARIAS беше едно предизвикателство, от чийто финал всички сме доволни. Смятам, че направихме добро представяне и разгласихме името на България достойно, тъй като до момента не е имало по-добри резултати на българин в ERC Junior”, коментира Григор Григоров.

Още след първия етап от надпреварата пилотът успя да излезе напред в класирането, като изпревари едни от най-добрите млади състезатели в Европа. Въпреки значително по-малкото опит и километри зад гърба си, Григор Григоров стартира силно в надпреварата. Самият той споделя, че това му е дало допълнителна мотивация, с която уверено да изгради перспективата за още по-доброто си представяне в следващите кръгове от Европейския рали шампионат.

„Несъмнено доказахме на нашите преки конкуренти, че не сме за подценяване. Успях да намеря ритъм и темпо по време на етапите, трасетата бяха типично в моя стил – коварни и технични. Доволен съм, че показах скорост, с която оставих дълбока диря след моето участие, тъй като спечелихме уважението на голяма част от екипажите на състезанието, а с някои дори се сближихме“, допълва състезателят.

В първия ден от ралито екипажът имаше проблеми със спирачните накладки, поради което почти останa без спирачки по време на един от етапите. За съжаление, техническите затруднения продължиха и по време на супер-специалния етап, когато ръчната спирачка на автомобила отказа да се задейства, в резултат на което колата излезе от пътя. Поради грешни показания на таблото на колата пък се оказа, че екипажът е карал с почти изцяло пълен резервоар, което прави автомобилът по-тежък. Добрата работа на механиците позволи на двамата българи да стартират съботния ден с технически изправен автомобил, но трудностите за тях не приключиха дотук.

В съботния ден Григоров и Янакиев имаха проблеми със записките на някои от етапите, които успяха да разрешат чак в сервизната пауза след преглед на онбордите, заснети по време на етапите. До допълнително забавяне по трасето доведе и фактът, че екипът не бе сменил гумите на автомобила за вторите преминавания. 

„Взехме си доста бележки от изминалото състезание. Тези грешки не оказаха сериозно влияние на резултата ни, но категорично няма да ги повторим, а и определено имаме какво още да работим и по записката“, категоричен е Григоров.

Рали състезателят споделя още, че трудностите го правят по-силен и че ще продължи да се бори до последно за всяка точка. „Трудно ми е да мисля за първото място в края на шампионата, но след това наше представяне се убедих, че няма невъзможни неща“, каза състезателят.

В заключение младият пилот изказва своите благодарности на дългогодишния си генерален спонсор „ЕНЕКОД“ и на г-жа Нели Беширова за възможността да върви по пътя на своята мечта, както и на всички останали свои спонсори и партньори, на блестящо представилите се механици и на отборите на Tok Sport и Peugeot Sport за съдействието, което им оказаха по време на състезанието.

Григор Григоров даде успешен старт на състезателния си сезон, а за него и целия екип предстои още много работа, оспорвани обиколки и нови трасета. С представянето си на RALLY ISLAS CANARIAS състедзателят показа на конкурентите си, че е подготвен и ще даде всичко от себе си в Европейския рали шампионат.

Следващият кръг от шампионата е след три седмици в Латвия. Преди това Григоров ще кара в Международно Рали България 2019 на 11 май във Варна.