Елфин Еванс и амбициите му да задмине съотборника си в Тойота Себастиен Ожие във финала на Световния рали шампионат стартира отлично около пистата в Монца.

Уелсецът води в ралито пред Ожие с 1.4 сек преди последните два дни. Французинът влиза в състезанието с добра преднина от 17 точки. При максимален брой от 30 пункта за разпределение, той трябва да финишира пред съперника си с поне 13 точки разлика. Седемкратният световен първенец Ожие започна силно петъчния ден в планинските специални етапи, докато Еванс се справи по-добре на пистата с нейните тесни шикани.

Има общо 16 специални етапа, като предстоят още шест днес и три в неделя. Трите специални етапа бележат началото на програмата в събота сутрин, като се очаква още мъгла, след като Ожие се справи подобаващо при тези условия в петък. Още три специални етапа се очакват по-късно следобед. Миналата година сценарият бе същият – Ожие бе в битка с Еванс в Монца за короната.

В онзи случай обаче, уелският пилот имаше преднина от 14 точки. Въпреки това, загуби шансове за титлата, когато излезе от пътя на заледената и хлъзгава повърхност, което проправи пътя на Ожие за седми световен триумф.