С музика от филма “Междузвездни войни”, много букети, аплодисменти, викове “Браво!” и прегръдки бе посрещнат този следобед първият българин, завършил в Рали Дакар Петър Ценков.

Представителят ни при АТВ-тата, който зае финалната 12-та позиция в реномираната надпревара бе повече от развълнуван на родна земя, а съпругата му трябваше да изчака над 30 минути докато стигне до него и го прегърне, след като първо той прие поздравленията на министри, журналисти, спонсори и други очакващи го на летище София.

Петър Ценков бе приветстван от другия ни участник в рали Дакар 2011 Тодор Христов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. След като му бе връчен нов иновативен телефон от спонсор, Ценков и Христов взеха и друг дар - рамкирана авторска снимка от министър Цветков, на която двамата са в багажника на джип по време на почивка между отделните етапи.

12-ят на рали Дакар, с над 100 състезателни часа, с гордост вдигна във въздуха медала, който е получил като завършил екстремно състезание. Той е първият българин, реализирал такова постижение и носител на подобно отличие.

Десетки приятели на Ценков се бяха събрали на летището в очакването му, развяваха трибагреника, който по-късно попадна и в ръцете на двамата ни представители - дебютанти на Рали Дакар.