Елфин Евънс от Великобритания с "Тойота Ярис" спечели рали Швеция, втори кръг от сезона в световния автомобилен шампионат и за първи път в кариерата си излезе начело в генералното класиране. Евънс триумфира с общо време 1:11:43.1 час и има преднина от 12.7 секунди пред световния шампион и миналогодишен победител в ралито От Тенак (Естония) с "Хюндай i20".

За 31-годишния Евънс това е втора победа в кариерата след успеха в рали Уелс през 2017 година. Състезанието беше с доста съкратен маршрут заради проблеми с метеорологичните условия в Швеция, а в последния етап днес имаше само една скоростна отсечка.

На трета позиция на 20.2 секунди се нареди Кале Рованпере (Финландия) с "Тойота Ярис". Той спечели последната отсечка и взе бонуса от 5 точки.

Трикратният победител в ралито и шесткратен световен шампион Себастиан Ожие (Франция) също с "Тойота Ярис" остана четвърти на 23.6 секунди, а шести на 33.8 секунди финишира Тиери Нювил (Белгия) с "Хюндай i20".

Елфин Евънс и Тиери Нювил имат по 42 точки на върха в генералното класиране за сезона, но Еванс е лидер, тъй като завърши трети в първия старт - рали Монте Карло. Нювил спечели надпреварата в Монте Карло, а в Швеция остана шести. На трета позиция е Себастиан Ожие с 37 точки. / БТА