Екипът на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy проведе пресконференция след края на третия кръг на шампионата, част от рали „Сливен“. Състезанието бе спечелено от екипажа Григор Григоров/Янаки Янакиев, а втората позиция заеха Дочо Цвятков/Линда Багерова.

Освен купите за първо и второ място в шампионата, двата екипажа получиха още отличия. Двата екипажа от Hyundai Racing Trophy спечелиха второ място в отборното класиране на рали „Сливен“, Григор Григоров спечели и трето място за „Купа Джуниър“, а двата екипажа на HRT постигнаха и двойна победа в клас RC5 на рали „Сливен“.

Преди старта на третия кръг на едномарковия шампионат към екипа се присъедини Петър Гьошев, който зае позицията на треньор на екипажите.

Участие в пресконференцията взеха двата екипажа Григор Григоров/Янаки Янакиев, Дочо Цвятков/Линда Багерова, треньорът Петър Гьошев, Стефан Митов – национален директор продажби „Индустриал комерс“, официален вносител на Hyundai за България и Георги Гвоздейков – проджект мениджър на Hyundai Racing Trophy. Заедно те коментираха изминалото състезание, както и споделиха бъдещите си планове за развитие на шампионата в българския автомобилизъм.

Hyundai Racing Trophy

източник: Hyundai Racing Trophy

„Искам да поздравя екипите на Hyundai Racing Trophy, че успяха да завършат без проблеми, може би най-тежкото състезание в България. Абсолютно без никакви технически проблеми и издържаха на натоварването. Мисля, че занапред нещата ще стават все по-добри и този шампионат е поел по един страхотен път и мисля, че точно от него ще излязат новите таланти на България.“, коментира треньорът на екипажите в HRT Петър Гьошев.

„Радвам се да бъда тук днес, защото това доказва, че успях да се преборя със себе си и да докажа, че мога да се върна в играта, макар и след лека пауза. Започнах да се състезавам в този шампионат доста плахо, много внимателно, колебливо, резервирано, но в последствие успях да се събера и да се върна в играта. Да покажа на какво съм способен, макар и с малко опит в ралитата. Това беше най-трудното рали, на което съм карал, но се чувствах и най-подготвен. С навигатора ми Янаки Янакиев всичко се случва много по-лесно, успяхме да направим добра записка и смятам, че се получи едно добро рали.“, заяви пилотът на екипажът-победител Григор Григоров.

„Искам да благодаря на Григор, че вече се сработваме двамата и нещата започват да се получават все по-добре. Но естествено, трябва да минем още километри. Искам да връча отборната купа, която спечелихме днес - второ място за Hyundai Racing Trophy на рали „Сливен“, на Стефан Митов. Тя е за него, от името на целия отбор.“, каза навигаторът на Григоров – Янаки Янакиев и връчи трофея на Стефан Митов.

„Благодаря за купата и на двата екипажа. Благодаря им и че повярваха в нашия проект още от началото. Както знаете, за много кратко време развихме шампионата от идеята, от първата ни пресконференция през февруари, а първата кола дойде март месец. Както всички виждат, всеки път ставаме по-добри като отбор, като организация. Идеята на нашия шампионат е екипажите да се състезават само помежду си, но ето че само след трето състезание, нашите екипажи са с доста по-добри сили от други. Двата отбора взеха купа за първо и второ място в клас RC5, а Григор спечели трето място за „Купа Джуниър“ на българския рали шампионат. Очевидно вървим по правилния път.“, коментира Стефан Митов.

Hyundai Racing Trophy

източник: Hyundai Racing Trophy

Екипажът, завършил на второ място в третия кръг на HRT - Дочо Цвятков/Линда Багерова коментира участието си на рали „Сливен“.

„Пред нашият екипаж основно седеше въпросът да направим едно чисто рали, без грешки. Благодаря на навигаторката ми Линда за перфектното подаване на записките, в точния момент, за безаварийното преминаване през отсечките. Успяхме да постигнем нашата цел.“, заяви пилотът Дочо Цвятков.

„Човек става добър с добра конкуренция. Много ми хареса това рали, за нас това са много състезателни километри, които направихме, без да имаме една драскотина по колата, което също отчитам като голям успех. Беше тежко, сложно, страшно динамично и различно, от състезанията, които досега сме правили. Смятам, че се представихме много по-добре, даже от рали „България“, допълни Линда Багерова.

Проджект-мениджъра на проекта Hyundai Racing Trophy Георги Гвоздейков изрази удовлетворението си от развитието на шампионата.

„Днес видях, че сме поставили една добра основа за развитието на автомобилния спорт и показахме на публиката, и на останалите участници, че този спортен автомобил Hyundai i20 Coupe R1 има голям потенциал. Наистина нивото, което е започнато е с отличен старт, има какво да се гради и върху автомобила, и върху момчетата. Оттук нататък ни предстоят още три състезания до края на шампионата. Предстои ни близо месец на сериозна подготовка преди следващия старт. Ще работим върху автомобила и върху подготовката на екипажите. Както казахме още през февруари, с този проект ще дадем нова линия на автомобилизма в България. Относно автомобила Hyundai i20 Coupe R1 - не сме спирали да работим върху неговия ъпгрейд. В момента разговаряме със сериозни световни и европейски фирми, които са много навътре в моторните спортове, относно отделните агрегати по автомобилите. Имаме върху какво да работим в посока ъпгрейд и автомобила ще бъде развит до максимум. Разбира се, ще има ниво за начинаещи и за напреднали екипажи.“, коментира Георги Гвоздейков.

На финала Петър Гьошев коментира, че едномарковият шампионат е поел по правилната посока. „Моделът е правилен и мисля, че екипът се справя много добре. Това е звездичка, която свети в едно мрачно небе и се надявам да започва да свети все по-ярко, с повече пилоти. Екипът е добър, от нас зависи какви кадри ще излязат и ще съм много горд да направим добри пилоти, добри навигатори, така че – това е начинът.“, каза още Петър Гьошев.