Два екипажа с Мицубиши Лансър Ево 9 - Пламен Стайков/Рафи Кадир (Евроком Рали Тим) и  Мартин Сурилов/Здравко Здравков (АСК Стари столици) водят яростна битка за челното класиране в предпоследното рали от националното първенство "Стари столици", което се провежда в Шумен.

След първия ден и проведени 4 отсечки води Стайков/Кадир с време 22:58.9 минути, а изоставането на Сурилов е само 2,1 сек от лидера.

В състезанието стартираха всички 33 заявени екипажи, което не се е случвало от дълго време в спорта, но колоната остана без два от автомобилите - Драгомир Друмчев/Еди Сивов (Скорпион, Пежо 206 RC) и лидерите в класирането за коли с един двигателен мост Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс, Рено Клио). И двата екипажа отпаднаха по технически причини и вероятно утре ще продължат състезанието по системата "рестарт".

Трети в общото подреждане в ралито са лидерите в генералното класиране на шампионата Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), които изостават от лидерите на 55.8 сек от лидера. 

Двамата сливенчани идеално се облагодетелстват от двубоя на върха, защото с класирането си в Шумен нито Стайков, нито Сурилов могат да застрашат позицията им в шампионата.

Очакването, че след катастрофата в рали Сливен в Стари столици екипажът Боби Григоров/Ангел Башкехайов (Хоби кар, Ситроен С2 S1600) ще направят силно представяне тук не се оправдаха, след като колата им остана без спирачки още в първото за деня изпитание "Детелината", а след това вместо две, екипажът направи три обиколки на трасето с дължина от (5.30 км), заради което пропаднаха в класирането на 24-о място в общото класиране.

Дъждът, която се изля над Шумен в петъчния ден направи трасето сложно за пилотите, а на места имаше и доста водни капани.

В класирането на най-малкия клас - RC5 - първи от осемте екипажа са Стоян Мечков/Иван Ангелов (Скорпион, Ситроен Саксо).