С първите 37 състезателни километра днес след обяд от площад Бдинци в град Видин започва втория кръг от националния шампионат по рали. Окончателният вариант на стартовия лист ще стане известен днес по обед, когато тридесетте заявени екипажа ще преминат технически преглед.

За момента заявки са подадени за 30 автомобила, но още отсега е ясно, че един от екипажите няма да стартира днес. Това е тандемът Румен Дунев/Христо Христов ("Рено Рейсинг", "Рено Клио Супер 1600"). Дунев, който е шампион в класа си за миналата година и е лидер в първенството на А6 през този сезон, не получи навреме ревизираният във Франция мотор на автомобила си и практически отпадна от състезанието още преди началото.

В същото време компанията в челото на стартовия лист е показателно силна. С номер едно стартират миналогодишните победители във "Вида" и двукратни шампион на България през последните две години Димитър Илиев/Янаки Янакиев (ИРТ, "Мицубиши Лансър Ево 9"), следвани от екипажа на "Приста Ойл Рали Тим" Крум Дончев/Стойко Вълчев ("Субару Импреза WRX N14), като само той и Илиев са с приоритет "В" на ФИА.

Групата на расовите автомобили се допълва още от Ясен Попов/Никола Попов ("Булрейс", "Мицубиши Лансър Ево 9"), Петър Гьошев/Димитър Спасов ("Престиж Рали Тим", "Мицубиши Лансър Ево 8"), Пламен Стайков/Слав Ландов ("Секдоор Рали Тим", "Мицубиши Лансър Ево 8"), Игнат Исаев/Милен Илиев ("Юве и Ко", "Мицубиши Лансър Ево 9") и каращите за първи път автомобил с четири задвижващи колела Петко Петков/Валентин Бонев ("Етър Рейсинг Тим", "Мицубиши Лансър Ево 7").

Отсъствието на Дунев и Георги Гвоздейков ще направят борбата в класа страшно оспорвана. В този клас днес за първи път ще се състезава единствената дама в рали-шампионата Екатерина Стратиева.

Заедно с навигатора си Румен Манолов тя ще дебютира и с новия си автомобил "Ситроен С2 R2 Макс". Днес предстоят четири скоростни етапа, като атракцията за видинчани ще бъде суперскоростната отсечка от 1.4 км, която от миналата година се провежда на територията на бившия панаирен град във Видин.

Сега трасето е напълно асфалтирано, има осветление и това гарантира високоскоростния спектакъл на асовете. Общата дължина на първия ден е 193.07 км, като първият автомобил се очаква обратно в града около 19:30 ч.