Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов приключиха началния ден от рали Ипр на 4-о място в класирането за европейския шампионат. В общата таблица за момента българският екипаж заема 11-а позиция. Дончев и Йорданов за първи път участват в белгийската надпревара, но въпреки това постепенно започнаха да подобряват постиженията си и след изминаването на шестте за деня отсечки отбелязаха изкачване в класирането.

45-то издание на рали Ипр започна в 17:30 часа местно време. След официалния старт, даден в центъра на едноименното градче, участниците се отправиха към първите три отсечки. Като основни характеристики на трасето могат да се посочат: изключително дългите прави, затруднената видимост поради високата тревиста растителност покрай пътя и множеството разклони, което носи огромен риск от объркване на маршрута.

Последва задължителният 20-минутен престои в сервизната зона. Тогава механиците смениха типа гуми заради промяна в условията на трасето и поставиха допълнителни светлини предвид факта, че последните два етапа трябваше да се карат на тъмно. След това екипажът Дончев/Йорданов премина успешно последните три скоростни отсечки.

След края на деня Крум Дончев заяви: „Невероятно състезание, благодарение на което трупаме ценен опит. Не възнамерявам обаче да крия, че тъй като сме тук за първи път, ни е изключително трудно. При преминаването на четвъртата отсечка спукахме гума, което ни забави. За щастие се случи към финала, успяхме да излезем от етапа и тогава я сменихме. Утре ще продължим да се борим”.

През втория и последен ден от рали Ипр състезателите ще трябва да преминат общо 10 отсечки, равняващи се на 163,78 км плюс 146,79 км преход между тях. Надпреварата започва в 12 ч. и ще приключи в 22 ч и 30 мин. ч местно време.