Лидерът при автомобилистите в Рали Дакар Насер ал-Атиях от Катар с БМВ Х3 беше дисквалифициран след шестия етап от надпреварата.

Катарецът беше изхвърлен от състезанието, след като пропусна няколко контролни точки по време на 178-километровата дистанция от Сан Рафаел до Мендоса.

Журито на ралито прецени, че Ал-Атиях не трябва да продължи борбата за титлата, тъй като не е преминал покрай повече от три скрити чекпойнта по трасето.

Иначе Ал-Атиях финишира първи в етапа с време 2:07.26 часа, но след дисквалификацията му за победител беше обявен южноафриканецът Жиниел Дьо Вийер с Фолксваген Туарег, който преодоля дистанцията за 2:12.33 часа.

С това Дьо Вийер поведе и в генералното класиране с общо време от 20.59.34 часа.

Втори в шестия етап на 20 секунди финишира американецът Марк Милър, а трети на 3.30 минути завърши испанецът Карлос Сайнс, като и тримата в челото карат Фолксваген Туарег.

В генералното класиране на второ място излезе Сайнс с изоставане от 7.39 минути след лидера Дьо Вийер. Трети е Милър на 17.51 минути зад водача.

Победителят в Рали Дакар за 2006 година - французинът Люк Алфон с Мицубиши прекрати участие заради заболяване на навигатора му Жил Пикар.

При мотоциклетитите французинът Сирил Деспре с КТМ спечели шестия етап. Двукратният победител от 2005 и 2007 година Деспре финишира с аванс от 2.09 минути пред лидера в генералното класиране при мотоциклетистите Марк Кома от Испания. Трети на 5:15 минути след победителя в етапа завърши финишира друг испанец - Жорди Виладомс.

В главното индивидуално класиране Кома води с 40.29 минути пред американеца Джон Стрийт и с 47,30 минути пред французина Давид Фретине.

Първоначално шестият етап бе предвиден за 394 километра, но организаторите го намалиха почти наполовина поради трудните атмосферни условия и проливен дъжд.