Жиниел дьо Вийер (ЮАР) с Фолксваген спечели 12 етап на автомобилното Рали Дакар и излезе на първо място в генералното класиране.

Вийер измина дистанцията от 253 километра между Фиамбала и Ла Риоха за 4:06.43 часа и постигна своята трета етапна победа.

Втори, на 16:17 минути, завърши Марк Милър (САЩ) също с Фолксваген. Голямото изоставане струваше първата позиция на Милър в класирането след този етап.

Друг американец Роби Гордън с Хамър се нареди трети.

В генералното класиране води Дьо Вийер, с 2:35 минути пред Милър и 3:53 минути пред Роби Гордън.

Лидерът след 10 етап Карлос Сайнс с Фолксваген напусна състезанието след като падна в пролом. Въпреки неприятния инцидент испанецът е останал невредим.

Сайнс, който е 2-кратен световен шампион по автомобилизъм, и неговият навигатор Мишел Перен (Франция) са били взети от хеликоптер, който ги е закарал до Фиамбала.

Карлос Сайнс пропуснал остър завой и се преобърнал в пролом около 79 километра след началото на 12 етап.

Според организаторите Карлос Сайнс е пожелал да продължи участие в надпреварата, но навигаторът Перен е получил сериозна контузия в рамото и това е попречило на двамата да се завърнат в състезанието.

Сайнс спечели 6 от общо 10 етапа до момента при автомобилистите в Рали Дакар.

При мотоциклетистите французинът Сирил Деспре с КТМ триумфира в 12 етап. Деспре завърши с време 3:57.37 часа и постигна трета етапна победа.

Втори е испанецът Марк Кома също с КТМ, завършил на 1:23 минута след победителя. Трети е Жерард Фарес Гюел с КТМ. Испанецът завърши на 9:47 минути след победителя.

В генералното класиране води Марк Кома, с 1 час и 29 минути пред Деспре и с 1:33 часа пред Давид Фретин с Ямаха.