Фолксваген продължава да води при автомобилите в Рали Дакар и след 13-ия етап, след като южноафриканският екип Жиниел дьо Вийер и Дирк фон Цицевиц не изпуснаха лидерската позиция в генералното класиране. На 2-а позиция в генералното класиране остава още един екипаж на Фолксваген- Марк Милър (САЩ) и Марк Пичфорд (ЮАР).

Етапът от Ла Риоха до Кордоба беше с дължина 753 километра, от които 220 км специални отсечки. Първи в него финишира екипажът на Мицубиши Нани Рома и Лукас Крус Сенра (Испания), чието време е 2 часа, 33:48 минути. Втори се нареди Кшищоф Воловчик от Полша, който кара за отбора на Нисан, като той изостана на 7:18 минути от победителите. На 3-а позиция е Герлен Шишере (Франция) с БМВ, останал на 7:27 минути.

Водачът в генералното класиране Де Вийер завърши 8-и на 14:28 от победителите Рома/Сенра, а една позиция пред тях и с 15 секунди по-добро време се нареди Марк Милър.

След катастрофата и напускането на състезанието от Карлос Сайнц във вторник, двата екипажа на Фолксваген изглеждат непоклатими на първите две места. Де Вийер води с 46 часа, 35:14минути, пред Милър, чието време е с 2:20 минути по-слабо. На 3-а позиция е Роби Гордън от САЩ, който кара за тима на Хамър.

Неговото време е с 1 час, 27:13 минути по-слабо от това на лидера в генералното класиране. Гордън е познат в родината си като пилот в сериите НАСКАР и за него 3-ото място е сериозен успех.

Де Вийер има 4 състезания в Рали Дакар, когато е завършвал сред първите 10, включителното и 2-ото му място през 2006-а година. Той дори водеше до средата на състезанието през 2007-а година, но технически повреди го изхвърлиха от челните места. Автомобил на Фолксваген пък не е печелил състезанието от 1980-а година насам.

Марк Кома от Испания пък върви към втора титла при мотоциклетистите в рамките на 3 години. Той остана начело и след 13-ия етап, след като удържа преднина от почти 90 минути в генералното класиране пред Сирил Деспре от Франция. Времето на Кома след днешния финал е 50 часа, 26:50 минути, а Деспре му изостава на 1 час, 28:03 минути. Трети в генералното класиране е Давид Фретине (Франция), който кара с Ямаха. Той е на 1 час, 34:47 минути.

Тримата, които водят в генералното класиране, завършиха и в етапа на първите три места. Деспре победи Кома с време 2 часа, 33:35 минути, а времето на Кома е 2 часа, 35:20 часа. И двамата водачи карат с машини на КТМ. Третият в класирането- Давид Фретине, завърши с време 2 часа, 36:12 минути.