Петкратният рали шампион на България Димитър Илиев и неговият нов отбор БТК ADSL Рали Тийм са напълно готови за старта на новият автомобилен сезон у нас. И през тази година Митко Илиев ще разчита на добре познатия автомобил Мицубиши Лансър Ево 9.

Първото състезание за сезона предстои в края на тази седмица. Това е шестото издание на рали „Траянови врата”, което ще предложи много емоции както на състезателите, така и на многобройните фенове, които отново ще дойдат край скоростните отсечки. За първи път от близо 10 години, в състезание от Националния рали шампионат е включен етап през тъмната част на денонощието. Това ще бъде последната скоростна отсечка от първия състезателен ден – специален етап „Церово”, който е с дължина от 28 километра и ще стартира след залез слънце – в 20:22 минути.

През изминалия уикенд Димитър Илиев и Янаки Янакиев стартираха в първия кръг от Европейския рали шампионат. Двамата участваха в състезанието без да търсят резултати на всяка цена, а за да направят една пълноценна подготовка за началото на родния шампионат. Въпреки това, Илиев и Янакиев завършиха на 15-та позиция в генералното класиране, а техния екипаж бе най-добре класиралият се с класически автомобил от група N.

Първият кръг от Националния рали шампионат включва в програмата си осем скоростни етапа, които ще се проведат в събота и неделя /25 и 26 април/. В събота са предвидени четири отсечки, като старта на състезанието е на централния площад на Костенец в 17 ч. Стартът на първия скоростен етап „Магистрала” е в 17:33 ч. В неделния ден състезанието започва в 9:35 ч. с отсечката „Мухово”. Финалът и награждаването са отново на централния площад на Костенец в 13:25 ч.