Димитър Илиев получи днес наградата си за най-добър автомобилен пилот за месец юни, според анкетата на Пресклуб „България“ и Българската федерация по автомобилен спорт. Той бе избран за номер едно сред още четирима номинирани. Илиев спечели вота с общо 19 гласа, като основен фактор за приза е първото място в рали „Сърбия“. Втори в класацията остана вицешампионът от надпреварата в западната ни съседка Петър Гьошев с пет. За останалите номинирани не бе гласувано.

След спечелването на състезанието в Сърбия, най-добрият български пилот, завърши пети на рали „България“. Илиев сподели, че причината за това да не спечели престижното домашно състезание е спуканата дясна предна в началото на надпреварата. Пилотът и неговият екип се надяват догодина да се борят за титлата в Европейския рали шампионат, където в момента те изостават с много от лидерите.

„Благодаря за наградата. Тя идва след победа в чужбина, което говори, че изявите ни се следят у нас. Победата в Сърбия дойде много трудно, най-вече заради атмосферните условия. Иначе за рали „България“ мога да призная, че само ние сме си виновни за петото място в крайното класиране. Спукването на гума и времето за нейната смяна на практика ни лишиха от шансове за крайна победа. Организаторите обаче бяха приготвили изненада по трасето, която изигра лоша шега и на още няколко екипажа“, заяви Илиев.

Той добави, че за по-сериозно участие и представяне в европейския рали шампионат са нужни около 250-300 хиляди евро, които да обезпечат техническото оборудване и участието на максимален брой състезания.

„Тази година сме много назад в общото класиране на европейския рали шампионат, но се надяваме следващата година да се борим за титлата. Ще направим по-добра подготовка, за да влезем в нужната форма още от самото начало на годината“, добави пилотът.