„За много голямо мое съжаление инцидентът е факт. Имаме и смъртен случай, което е най-тежкото нещо, което може да се случи. Много съжаляваме за това”, това заяви специално за Гонг генералният мениджър на Рали „България” Димитър Агура.

Италианецът Флавио Гугелмини загина при тежка катастрофа на Рали България тази сутрин. Той е навигатор на швейцареца Бриан Лавио с Peugeot 207 S2000. Инцидентът е станал на първия за деня специален етап – „Сестримо” с дължина 23,68 км. Пилотът Бриан Лавио е закаран с линейката в болница. Той е с множество травми, но е в стабилно състояние.

„Бяхме подготвени изцяло, с всичко необходимо в организационен план. Стюардът, който е забелязал липсата на автомобила на Лавио и Гугиелмини се обажда на първата минута в центъра. Веднага отсечката е спряна. Тогава по трасето е имало три автомобила. Изчакахме ги да стигнат до 9-я километър, където имахме втора пожарна и втора линейка. В момента, в който автомобилите минаха, пожарната и линейката бяха на инцидента. За съжаление установиха, че италианецът е починал на място”, разкри действията на организаторите след инцидента Агура.

„От гледна точка на организатора, мисля, че сме направили всичко адекватно спрямо изискванията, които имаме. И смятам, че нашите хора реагираха по най-професионалния възможен начин. От чисто емоционална гледна точка спряхме ралито по молба на пилотите. Даже имаме леко недоволство от наблюдателите на ФИА, които изказаха мнение против спирането на състезанието, тъй като практиката е да се спира рали само при инцидент с публика. От чисто българска, емоционална гледна точка взехме решение да спрем надпреварата. Искам да благодаря на стюарда, който беше на поста и на всички хора в организацията за бързата и адекватна реакция”, каза още генералният мениджър на надпреварата.

„За момента всички устни оценки, които сме чули за организацията на Рали „България” са абсолютно положителни, бих казал отлични. Надявам се, че трагичният инцидент няма да се отрази на кандидатурата ни за кръг от Световния рали шампионат. Коментирахме това с наблюдателите на ФИА и тяхното мнение е същото”, изрази увереност босът.

„Награждамане няма да има. Имаше церемония, на която с едноминутно мълчание почетохме загиналия Флавио Гугелмини”, завърши Димитър Агура.