Тази седмица започва Националният рали шампионат, като първият кръг ще бъде румънското рали Сибиу 2016. 

За първи път кръг от родния шампионат ще се проведе в Румъния, след като в предишните години кръг от шампионата беше Рали Сърбия.

Президентът на БФАС Владимир Илиев представи новата структура на федерацията. Вицепрезиденти са Калоян Станчев и Александър Ковачев, за комисията по Рали и Рали спринт ще отговаря Слави Славов, за планинско изкачване – Георги Стоянов, а за затворен маршрут – Димитър Георгиев. 

Медийната комисия се закрива, а в останалите няма промени. В момента тече ревизия от НАП, започнало е изплащането на дълга от 53 000 лв към Министерството на младежта и спорта.

Общо двадесет български екипажа ще вземат участие в Рали Сибиу 2016. Включването му като кръг от националния шампионат беше наложително, след като под въпрос е Рали Средна гора, с което броят на състезанията стана 4. 

С отпадането на отсечките край Боровец, Рали Хеброс, Рали Траянови врата, Рали Варна не остана алтернатива освен извън България. 

В Рали Сибиу участие ще вземе завърналият се в Рали шампионата Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия с ново Митсубиши Лансер Ево 9, като двамата ще участват във всички състезания за годината.

Завръщане в шампионата правят също Антон Титов/Венцислав Мирчев с нов автомобил Citroen DS3 R1 2016, като със стария Citroen DS3 R3T 2012 ще се състезават Игнат Исаев/Милен Илиев. 

През целия сезон участие със стария автомобил на Пламен Стайков Митсубиши Лансер Ево 9 ще участва варненският екипаж Йордан Атанасов/Янаки Янакиев. 

Сред липсващите в предстоящото състезание са шампионите на България за 2015-та година Георги Василев/Стефан Добрев.

Вицешампионите Христо Атанасов/Марин Иванов ще участват в Сибиу, а също така Станислав Владимиров/Чавдар Събев с Опел Астра, Мартин Сурилов/Здравко Здравков с Митсубиши Лансер, както и отбора на Хюндай с общо 5 автомобила, начело с Григор Григоров. 

Стана ясно, че екипажите на Хюндай ще получат точки за националния рали шампионат, само ако се състезават с определените от наредбата гуми. В противен случай резултатите им ще се зачитат само за техния шампионат.

В Рали Сибиу ще участват 50 румънски и унгарски екипажа. Основните фаворити са Симоне Темпестини с Ford Fiesta R5 2014, Дан Гартофан със Skoda Fabia R5 2015. 
Състезанието е с 12 скоростни отсечки със състезателна дължина 107 км, като започва в петък, 15-ти Април от 16:58 часа с първия скоростен етап Curmatura - 10.8 км. За българския шампионат директор на ралито е Стоян Радев.

Директорът на Рали България Слави Славов уточни, че най-авторитетното автомобилно състезание у нас ще се проведе от 27 до 29 май, като домакин ще бъде Варна. Освен най-добрите български пилоти, се очакват екипажи от всички балкански страни. /БГНЕС


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS