Със стилна по традиция церемония в центъра на Врнячка Баня в петък вечер беше открито 53-ото издание на най-старото сръбско рали.

За втора поредна година това е и финал на съкратения от ковид-пандемията календар на сезон 2020 в българския рали шампионат, така че стартът в съботната сутрин ще бъде началото на последната битка за основната национална титла и тази в четири други класа.

За разлика от други години, когато при съседите българското участие бе от "рота нагоре", сега бройката на нашите екипажи е сведена до един взвод от 10 автомобила - тези, които имат най-големите шансове да завършат годината като първенци.

Точно за това състезание техническият екип, който поддържа автомобила на националния шампион през последните две години Мирослав Ангелов е направил основни промени в неговата Шкода Фабия R5 Ево. Според шефа на Моторспорт Академията Петър Гьошев, сега колата е с нов, много по-добър софтуер за електрическо превключване на скоростите, нови пружини и сменено гориво.

"Исках по време на шейкдауна (предстартовия тест за състезанието) да опитам новостите, така да се каже да се поразкърша", заяви Ангелов, когото местните журналисти определят като потенциален победител.

За това има най-малко две основания, първото от които е, че един от основните му съперници - румънецът Дан Гъртофан, също каращ последната генерация на Шкода Фабия, катастрофира именно в този тест.

Другата е, че за миналогодишния победител тук Душан Божкович (съшо с Фабия R5 Ево) това ще бъде първо състезание тази година и то с напълно различен технически екип.

Останалите български пилоти тук са Йордан Атанасов (АТР Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево 9), Дилян Станков (Булсим), Денис Станчовски (Автоцар), Никола Мишев (АРТ Моторспорт) - тримата с Пежо 208 R2, Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио Спорт), двамата представители на добричлийския АСК Моторспорт Т-Н - Николай Кортелов (Ситроен С2) и Левент Ризов (Хонда Сивик), Виторио Попов (Булсим, Ситроен Саксо), Петър Йорданов (Ботевград, Хюндай i20 Купе) и Георги Радев (Дианел Рейсинг, Ситроен С2).

Всички те преминаха през церемониалната арка, а в събота в 9:44 часа стартират в първата от шестте скоростни отсечки за съботния ден - Станишици (11,15 км). Първата част от Сърбия рали е дълга 92,70 км, а финалът е предвиден за 19:20 часа./БТА