За пръв път България ще има свой собствен отбор по време на едно от най-известните и престижни ралита в Света – Дакар '2012. Това ще е официално сформираният през март тази година тим „Рали рейд“.

По време на тежката надпревара в началото на януари следващата година в Чили, Аржентина и Перу с АТВ отборът ще бъде представен от участника в миналогодишното издание Петър Ценков, както и Младен Вачков.

Новият отбор има амбицията да привлича и обучава млади български състезатели, които да представят страната по международни надпревари, а също така присъствието на България в рали Дакар да се превърне в традиционно.
Освен Ценков, който е и председател на клуба, и Вачков в тима са още и Цвети Иванчев и Събин Коларов, които се състезават с мотори. Днес бяха представени новите две АТВ-та, с които българите ще се надпреварват в Южна Америка. Те са с мощност от 800 кубика и 71 конски сили.

„Дакар е нещо специално. Много съм щастлив, че въпреки техническите проблеми по време на Дакар тази година аз успях да завърша. За пръв път машините ще бъдат подготвяни и тунинговани в България. Ще бъде закупен и специален камион, с който ще бъде оборудван спрямо нуждите ни и който ще даде шанс на екипа ни и механиците да разгърнат възможностите си. В началото на това рали пилотите са малко хладни по отношение на колегите си, но в последствие всеки помага на другиго, защото само така можеш да постигнеш целите си. Природата е най-големият „враг“ в Дакар“, сподели Ценков подробности около участието си на Дакар и това какво се прави за това през 2012 – година.
Двамата пилоти признаха, че още по време на първата официална проява на „Рали рейд“ на рали Албания е имало подмолни номера от конкуренти на българския състав, което показва, че тимът ни е взиман насериозно и вече привлича вниманието на съперниците си.

Ценков и Вачков тренират и физическата си кондиция с 5-6-ст тренировки седмично. Набляга се на бягания, силови занимания във фитнеса. Скоро дуетът ще замине и на подготовка на българското черноморие, където условията да са по-приближени до тези на рали Дакар. Там с помощта и на маратонеца ни Даниел Дуков.

„Ще тренираме усилено на черноморието ни. Там ще наблегнем на тичането и колоезденето. С велосипед ще правим пробези от около 50 – 100 – километра. Обезведноването по време на състезание е огромно и затова използваме електролитни напитки, които регенерират тялото след загуба на течности. Без добра физическа подготовка няма как да се издържи на натоварването в състезанията“, каза още Ценков.

От клуба се надяват Министерството на спорта отново да помогне, както миналата година, когато Свилен Нейков се е отзовал след рали Мароко. Съдействие пилотите се надяват да получат и от Министерството на транспорта. Към този момент са осигурени 80% от рекламните и спонсорски договори.

Днес отборът заминава за участието си в най-популярното рали в Гърция – Евея.