След първите девет етапа на рали „България” начело в класирането на състезанието са шампионите на Турция Мурат Бостанджъ/Онур Ватансевер с Ford Fiesta R5. 

Бостанджъ проведе изключително силно от тактическа гледна точка първия ден на състезанието – Мурат взе категорично двете минавания на най-дългия етап „Шиндар” – първо победи Рашид Ал Кетби с 30, а след това и с 25 секунди. 

В другите етапи Бостанджъ заложи на по-сигурното пилотиране и дори изпусна две отсечки, спечелени от пилота от Дубай, който също кара Ford Fiesta R5V.
В края на първия ден Бостанджъ води с почти минута и 10 секунди пред Ал Кетби, а битката за третото място се оказа много по-интересна.

Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Evo IX. Василев е на малко над 3 минути и 20 секунди от лидера, а негов основен съперник за третата позиция е Борис Григоров с навигатор Ангел Башкехайов, които карат Citroen C2 S1600. 

След девет етапа разликата между тях е едва 8,6 секунди, но Григоров изпусна шанса си да атакува челото на етапа „Шиндар”, където спука две гуми.

Топ 6 в класирането затварят двамата преследвачи на Григоров в борбата за първото място при автомобилите с един двигателен мост: Рок Турс с навигатор Бланка Качин с Peugeot 208 и Золтан Бесеней и Георги Пап с Renault Clio R3T.

Утре рали „България” продължава с последните пет скоростни етапа, които трябва да определят крайното класиране в 46-ото издание на състезанието. 

Всички резултати от първия ден на рали „България” може да намерите на сайта на състезанието: rallybulgaria.com