Феновете на високите скорости ще плащат от 2 до 15 лева ако искат да наблюдават 40-ото юбилейно рали „България”. Талоните ще се продават пред специално обособените зони за зрители или в курорта Боровец. 2 лева е цената на билет за една отсечка, 8 лева е за един ден, а 15 лева - за двата дни на състезанието. VIP пропуските за цялото състезание са цена 100 лв.

Ралито се открива в петък в 21.30 часа в Боровец, а специалните етапи са в събота и неделя. Съображения за сигурност наложиха отпадането на първия скоростен етап от миналата година – по алеите на Боровец.

Изискването на FIA за WRC шампионатите „скоростните отсечки да не се преминават по два пъти в двете посоки”, наложиха включването на 3 нови отсечки: Лъкавица, Славовица и Любница. Маршрутът на рали „България 2009” е съставен от тези три отсечки плюс старите Мухово, Сестримо и Юндола. Общо 6-те скоростни етапа ще бъдат преминати по два пъти в една посока през двата състезателни дни. 12-те скоростни отсечки са с обща дължина 266.43 км., като най-дълга е Мухово – 28.51 км.

За реда по-трасето и сигурността на зрителите ще се грижат 300 стюарди. Съдийските бригади наброяват около 100 души.

Първите петима във временното класиране в европейския шампионат ще мерят сили по трасето на Рали „България”. Миналогодишният победител Крум Дончев с Peugeot 207 S 2000 е на второ място с 33 точки. Полякът Михал Соловов, със същата кола пристига като лидер с 39 точки. В кръга на фаворитите са италианците Лука Бети, Джандоменико Басо и Корадо Фонтана.

„Очаквам смазваща конкуренция. Все пак тук ще бъде двукратният европейски шампион Джандоменико Басо от заводския отбор на FIAT”, каза миналогодишния победител в ралито Крум Дончев.