Автомобилните спортни клубове от Югозападна България закриха днес състезателния сезон с предколедно празнично шоу-дрифт - състезание за фенове и любители. Събитието събра много почитатели на автомобилния спорт на мотополигона до Първокласен път Е-79 край Благоевград. В атрактивната надпревара имаха възможност да се включат всички желаещи любители на високите скорости. Присъстващите видяха и състезателни автомобили.

Идеята да закрием сезона по този начин дойде малко спонтанно, каза президентът на благоевградския автомобилен клуб "Диамо" Георги Стоянов. Шоуто предложи днес на публиката италианско преследване на двойки атомобили с три опознавателни и пет състезателни обиколки чрез елиминиране. Победителите продължаваха напред в следващата серия на надпреварата до финала и излъчване на първенеца.

Общо 20 автомобила на представители на всички клубове в Югозападна България - Кюстендил, Благоевград, Дупница и други, се включиха в шоуто.

Георги Стоянов каза, че автомобилните клубове в района изпращат 2011 г. с добри резултати. В духа на предпразничното настроение и шегата той каза, че в писмата си до Дядо Коледа всички клубове са пожелали да си намерят щедри спонсори, за да спокойна и успешна 2012 г. за автомобилния спорт.

В отговор на въпрос на БТА Георги Стоянов потвърди, че е обсъждана идеята за обединение на благоевградските автомобилни клубове. "Може би това ще стане след 20 декември, след като мине официалната церемония по награждаването на Българската федерация по автомобилен спорт за сезон 2011 г., каза той. Ще видим какви условия ще ни постави новото ръководство за следващите години като клубни лицензии, лицензи на пилотите, организаторските такси и т. н. Тогава ще решим какво и как ще направим."

Стоянов съобщи, че за региона е определено за догодина домакинството на пет състезания. Това е "Трак дей Диамо" на 29 и 30 януари на състезателната писта "Серес" в едноименния гръцки град. След това ще бъде състезанието, с което ще се открие шампионатът на писта през март месец също в Серес.

"Като организатори вече ние се доказахме и ни дават възможността да открием и закрием шампионата на писта", допълни Стоянов. През май месец ще бъде ралито от календара на на републиканския планински шампионат на трасето между Благоевград и село Делвино. В Благоевград по традиция ще се състои и дамско осмомартенско рали.