43 екипажа от България, Турция, Обединени арабски емирства, Словения, Унгария, Румъния и Гърция са подали заявки за участие в рали Сливен. Това съобщи днес на пресконференция кметът на общината Кольо Милев в качеството му на домакин на ралито, и Стефан Хаджилуков, директор на състезанието.

Надпреварата е от 8-ми кръг от Европейския рали трофей на ФИА и 4-ти кръг от шампионата на България. Тя ще се проведе от 4 до 6 септември.

Според неговите организатори, за пореден път Сливен ще бъде мястото, където ще премерят сили най-добрите в автомобилния спорт. 

Фаворити за победата са турският състезател Мурад Бостанджъ, който грабна победата на рали България през юли и българските пилоти Георги Василев и Мартин Сурилов. 

Трима състезатели ще се борят и за новоучредената "Купа на кмета" - Йордан Георгиев, Павлин Русев и Мартин Коев.

Тази година рали Сливен ще премине при повишени мерки за сигурност, а в охраната му ще участват 130 полицаи и 126 служители на "Общинска охрана и СОТ". 

По време на ралито в готовност да окажат помощ и съдействие ще бъдат 6 реанимобила, 6 противопожарни автомобила и 6 коли на Пътна помощ.

"Едно от най-важните неща, за които се е погрижила общината, е подготовката на трасето за ралито", посочи кметът Кольо Милев, който допълни, че навсякъде е почистено, а дупките по пътищата за етапите са изкърпени.

Откриването и церемониалният старт на 35-то рали Сливен са на 4 септември в 17:30 часа на площад "Хаджи Димитър". Награждаването на победителите ще бъде на същото място от 17:00 часа в неделя.

Организатори на състезанието са община Сливен, Българската федерация по автомобилен спорт и АСК "Булсим"./БТА