27 екипажа са заявени за рали Вида 2009, втори кръг от националния рали шампионат, което ще се проведе в края на седмицата.

Възстановеното след близо 20-годишна пауза състезание, ще запише трето поредно издание, въпреки финансовата криза и трудностите за организаторите. С оглед на по-малкия бюджет, състезанието ще се проведе само в един ден – 17 май (неделя).

В програмата на втория кръг от Националния рали шампионат са включени шест специални етапа, които са традиционни за видинското състезание. Ралито ще завърши с единствения в България супер-специален етап, който се провежда на територията на бившия панаир в града. Организаторите изцяло са реконструирали скока, който създаваше доста проблеми за пилотите през миналите години.

Двадесет и седем екипажа са подали своите заявки за участие. С номер 1 по традиция стартира петкратния рали шампион на България и двукратен победител в рали Вида Димитър Илиев (БТК ADSL Рали Тийм, Мицубиши Лансър Ево 9). След малшанса в първия кръг и отпадането заради повредената турбина, състезанието има по-особен заряд за Митко Илиев. При трета негова победа, той ще получи титлата Почетен гражданин на град Видин от кмета Румен Видов.

В списъка присъстват и останалите фаворити – с номер 2 е екипажът Крум Дончев/Петър Йорданов (Приста Ойл Рали Тийм, Пежо 207 С2000), които ще се борят за втора поредна победа за годината. Следват Ясен Попов/Никола Попов (МТел Рали Тийм, Мицубиши Лансър Ево 9), Пламен Стайков/Веселин Атанасов (АРТ Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 8), Петър Гьошев/Димитър Спасов (Престиж Рали Тийм, Мицубиши Лансър Ево 9), Игнат Исаев/Иван Басмаджиев (Интерлийз Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) и местната надежда за добро представяне Борис Григоров с навигатор Валентин Будинов (Илиев Рали Тийм, Субару Импреза WRX N11).

В колоната се завръща тежко катастрофиралият в първия кръг Искрен Маринов (АРТ Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 8), който ще разчита на новия си навигатор, опитния Марин Костадинов.

Очаква ни интересна борба в клас А6, където три автомобила Ситроен С2 R2 ще се борят за победата. Освен лидерката в шампионата Екатерина Стратиева (Астра Рейсинг), в състезанието ще участват Тихомир Стратиев (Марина Моторспорт) и Стелиян Чепилевски (Рангелов Моторспорт).

Състезанието стартира в 8 часа в неделя, а финалът и официалното награждаване са в 17:00 часа на площад Бдинци във Видин.