Тазгодишното Рали България, което за първи път е част от календара на Световния рали шампионат 2010 година, беше открито с церемониален старт под проливния дъжд на стадион Искър в Самоков.

Близо 2000 души присъстваха на церемонията в четвъртък вечер, поставила начало на седмото от ралитата в шампионата. Най-добрите пилоти в света бяха приветствани от президентът на БФАС и заместник-председател на организационния комитет Георги Янакиев и от министърът на Физическата култура и спорта Свилен Нейков.

Преди това шесткратният световен шампион Себастиен Льоб (Фр), неговият съотборник в Ситроен Спорт Даниел Сордо, световният шампион във Ф1 Кими Райконен и Себастиян Ожие (двамата от Ситроен Джуниър тим), както и пилотите на Форд Абу Даби Световен Рали Тим Мико Хирвонен и Яри-Мати Латвала раздадоха автографи на най-заклети си фенове.

Трябва да се отбележи, че т. нар. Церемониален старт в Самоков събра по-малко от половината зрители, присъствали на демонстрацията на Льоб и Сордо миналата неделя на площад Княз Александър Първи Батенберг в столицата.

Днес състезанието включва четири специални етапа (обща дължина от 118.68 км). Те започват с най-дългата скоростна отсечка - Батак (31.77 км), която се бяга два пъти. Нейният старт е в 10.05 ч.

Между първите две скоростни отсечки (Батак и Язовир Белмекен - 27.57 км) има 30-минутен сервиз на автомобилите на летище Долна Баня), след което двата етапа се карат повторно.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.