Жоан Мир с мотора на Suzuki стана новият световен шампион в клас MotoGP. Испанецът си осигури титлата за 2020 година кръг преди края на сезона, след безпогрешно и контролирано състезание в надпреварата за Гран При на Валенсия.

Той завърши на седмата позиция, но това се оказа напълно дастатъчно за Мир, за да може той да си гарантира титлата през този необичаен сезон.

Иначе, първи в днешното състезание стана Франко Морбидели  от тима на Petronas Yamaha SRT, който спечели много оспорвания двубой с Джак Милър от Pramac Ducati в последната обиколка.

Трети на финала завърши Пол Еспаргаро (KTM), докато четвърти остана Алекс Ринс (Suzuki). Ринс потегли 14-ти, но още в първата обиколка спечели шест позиции, след което в оставащите 26 се придвижи с още четири места напред, благодарение и на грешки от страна на неговите съперници.

С титлата си през тази година, Мир стана първият световен шампион за Suzuki в кралския клас от Кени Робъртс-младши през далечната 2000 година.

Сезон 2020 в MotoGP ще завърши с надпреварата за Гран При на Португалия на пистата „Портимао“ следващата неделя. В нея, днешният победител Морбидели, Ринс, Куартараро, Маверик Винялес (Yamaha),  Андреа Довициозо (Ducati) и Пол Еспаргаро ще си оспорват второто място в крайното класиране в шампионата. В битката за него води Морбидели със 142 точки, като италианецът има преднина от само четири пред Ринс, 15 пред Винялес, 17 пред Куартараро и Довициозо и 20 пред Еспаргаро.