92-ма пилоти (България, Гърция и Румъния) от 35 клуба взеха участие в днешните квалификации и първия състезателен манш в клас МХ на мотополигона „Горна Росица”, Севлиево. Надпреварата се провежда в памет на Йовко Йовков и тазгодишното издание е юбилейно - десето.

През 2017 година, отборната купа на България – Купа „Йовко Йовков” е с променен формат спрямо предишните години. До 2016-а, бяха връчвани три трофея в различните групи Юноши, Мъже и МХ, но настоящето издание , трофеят – Купа „Йовко Йовков” е един и спечелването му ще носи много повече престиж на притежаващия го отбор. За същинското отборно класиране ще се вземат в предвид резултати спечелени от състезатели в 4 класи от възможните 5 (МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ), като точкуването става на принципа на наказателните точки, тоест победителят в клас МХ85 получава една наказателна точка, 20 тия – 20 наказателни точки, като в крайна сметка отбора с най-малко наказателни точки от взиманите в предвид осем резултата/класирания ще спечели Купа „Йовко Йовков”. Разбира се, отново ще станем свидетели на битката в Балканче крос, една също очаквана с огромен интерес надпревара с мотоциклети балканчета, която е в програмата на неделния ден.

В днешните квалификации с най-бързи времена от обиколките завършиха :

Клас МХ65сс (15 минути състезателно време) – Золтан Ордог (Румъния, Хускварна), 1:19:6 минути

Клас МХ 85сс (20 минути състезателно време) – Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ), 1:54:8 минути

Клас МХ 2 (25 минути състезателно време)- Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Хонда), 1:47:7 минути

Клас МХ 1 (25 минути състезателно време)- Адриан Радута (Румъния, Ямаха), 1:52:3 минути

В клас МХ по традиция в съботния ден се състоя първия състезателен манш, който беше спечелен от Мартин Тодоров (Еър макс рейсинг, КТМ). 38 пилоти застанаха на стартовата бариера, като още в средата на първата обиколка Тодоров задмина Юлиян Райчев (Панчо рейсинг тийм, Кавазаки) и поведе колоната до самия финал. В предпоследната (8-ма) обиколка Райчев падна и докато потегли отново, беше изпреварен от Владимир Попов (НСА моторспорт, Кавазаки) за второто място. Победителят Мартин Тодоров финишира на 8,2 секунди пред Попов и на 23,7 секунди пред третия Райчев.