В разгара на лятото вече идва ред на пилотите в асфалтовите дисциплини - мотоциклетизъм на писта и СуперМото да дадат старт на своя сезон, като това ще се случи тази седмица в летищен комплекс „Долна Митрополия“, град Плевен. 

Състезанието по традиция се провежда в памет на големия приятел на мотоциклетния спорт – г-н Димитър Калчев, който наред със своите безкрайни ангажименти в качеството му на голям български политик, вложи много от своята енергия за развитието на спорта ни, за което винаги ще му бъдем благодарни, пишат от БФМ.

И макар, че сезонът едва започва, не трябва да забравяме, че се намираме в разгара на световната пандемия, която практически блокира мотоциклетния спорт и това неминуемо рефлектира и върху състезанията в България. Първоначално, състезанието тази седмица бе планирано като пети кръг от BMU европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, който трябваше да започне в края на март, но ето, че първата среща на пилотите за годината ще бъде тази седмица в Плевен. 

В дисциплината писта, не се очаква голямо международно участие поради наложените ограничения за придвижване, но подобно на мотокрос дисциплината, за румънските пилоти това ще бъде първо официално състезание за годината и се очаква добро участие от тяхна страна. Заявките от български състезатели и клубове в момента са 81, което е добро число на фона на ситуацията в момента.

Писта
В сборната група SP125/SSP300 ще видим отново през сезона някой от фаворитите от миналата година, а именно съотборниците Жулиета Апостолова и Пламен Христов (МСК Плевен), както и някой нови пилоти в най-малката кубатура на шампионата. 

В новата група SSP300 на пистата се завръща Геновева Кънева (МСК БГ Пауър), а за първо участие изобщо в официално състезание се готви пилотът на СБ Мото Рейсинг Тийм – Мартин Найденов. 

SuperSport 600 и SuperBike в началото на сезона винаги са слабо населени, като в по-малката кубатура ни очаква традиционната битка между Милен Георгиев (СБ Мото Рейсинг Тийм), Пламен Петров (ПСК Хела Мото Спорт), Пламен Дамянов (МСК БГ Пауър) и Йонел Паскота от Румъния. Все пак сме в началото на сезона и е рано да се правят някакви предположения освен, че ще бъде интересно, както винаги е било при участието на тези състезатели. 

В клас SuperBike, положението е малко по-затегнато и макар, че Мартин Чой (ЕКО БМВ Моторад МС77) засега няма да срещне своя основен опонент – Ангел Караньотов, ни очакват интересни 12 обиколки в неделния ден. Не са малко претендентите за подиума, като някой от тях многократно са доказвали своите отлични качества. Някой от тях са: Димитър Митов (МК Боляри) и съотборника му Атанас Нейчев, Петър Въжаров (СК Кранк Пауър), Иван Грозев (ПСК Хела Мотор Спорт), както и новото попълнение в СуперБайк редиците – Християн Христов (МСК БГ пауър).

В най-масовите класове Ф600 и Ф1000, положението е 15 плюс участника в група, както обикновено. За Ф600 към момента, заявка са подали 19 състезатели, между които има много сериозни състезатели, които със сигурност биха се представили добре и в СуперСпорт 600. Васил Кичуков (АИТ Рейсинг Тийм), Павел Драганов (МСК Екстра Форс Рейсинг), Марио Ашминов (СБ Мото Рейсинг Тийм), Асен Лилов (МСК Плевен), Митко Митков (ПСК Хела Мотор Спорт), Пламен Маринчев (СК Зедмото), Михаил Иванов (ЕКО Рейсинг Тийм) са само някой от многото имена, които можем да видим в битката за подума по време на GP Bulgaria 2020.

Макар и само 17 до момента, Ф1000 пилотите представляват качествена извадка на най-бързите не-професионални пилоти в шампионата и там, подобно на Ф600, предварителните сметки са излишни. Михаил Атанасов (МК Дъ Девилс), Ненко Стаменов и Валентин Георгиев от МСК Камикадзе Рейсинг Тийм, Петър Бакалов (СБ Мото Рейсинг Тийм), Велислав Марков и Аксел Смаил от СК Кранк Пауър винаги са показвали отлични качества и спортен хъс, което би зарадвало почитателите на пистовия мотоциклетизъм. 

СуперМото
И тук ситуацията с пандемията малко или много предопредели разнообразието във флаговете на участващите страни, като тази седмица в Плевен ще видим представители на Румъния, Чехия и България. Предварително заявени и добре познати участници от Русия, Естония и Литва няма да могат дойдат поради различните карантинни изисквания, които съществуват в момента, но ще ги видим, надяваме се в някой от следващите кръгове на шампионата. 

В клас SM Junior на Европейския шампионат ни очаква интересна борба в която нашите състезатели ще се опитат да се преборят с миналогодишния шампион Ян Улман от Чехия. В състезанието ще вземе участие и един от новите любимци на публиката – Никола Николаев (ЕКО БМВ Моторрад МС77) който миналата седмица стартира своите участия в регионалния шампионат на Испания с победа. Сериозни надежди за добро каране се възлагат на Живко Иванов (Елхово Рейсинг Клуб), Християн Гешев (МСК Плевен), а първо официално участие ще отбележи и Алекс Николов (МСК БГ Пауър). 

За кубатурата 250сс на клас S3, Виктор Нейчев (МСК БГ Пауър) ще атакува титлата тази година след като през изминалия сезон не успя и остана вицешампион, но Хакан Халми (МСК Севлиево 2004), Денис Флигр (шампионът за 2019 от Чехия) и Радостин Михайлов (Киппен МХ Рейсинг Тийм) са някой от имената , които ще бъдат и основни конкуренти на Нейчев.

В клас OPEN, летвата е вдигната доста високо и в отсъствието на някой от фаворитите (Янко Ташев е зает с отдавна планирана сватба, а Александър Георгиев е контузен), се очаква Майкъл Иванов (Пловдив Мотор Спорт) да покаже отново своите отлични състезателни качества, този път и на асфалт. Основни негови конкуренти този уикенд ще бъдат Красен Кънчев и съотборника му Янко Николов (МСК БГ Пауър), двамата великотърновци Драгомир Добрев и Мирослав Кючуков (МК Боляри) и други.

Съботния ден е 100 % тренировки и квалификации, а в неделя след официалното откриване (11:00) са и всички стартове в отделните категории и класове. 

На пресконференция с медиите присъстваха състезателите Мартин Чой (SuperBike), Милен Георгиев (SP 600), Майкъл Иванов (SM OPEN) и Виктор Нейчев. Синът на Димитър Калчев – Георги беше част от официалните лица пред журналистите, а Георги Цветков от Мотопойнт представи новите национални екипи на състезателите по СуперМото. Два от тях бяха облечени от надеждите ни за призово класиране през сезона Майкъл Иванов и Виктор Нейчев. 

Мотопойнт е официален представител и вносител на висококачествени мото екипи, спонсорира Българска федерация по мотоциклетизъм, като предоставя 10 кожени състезателни екипа, изработени специална за целта от английската марка RST. Екипите са от най-висок състезателен клас и отговарят на всички изисквания на FIM. 

"Ние сме горди, че може да подпомогнем българския мото спорт и развитието на младите състезатели”, сподели Николай Стоянов – управител на компанията. 

Марката RST е специализирана в производството на мото облекла, обувки и аксесоари от най-високо качество. RST е и официален спонсор на изключително тежките състезания на остров Ман, като логото на TT Isle of Man е изобразено върху специалната колекция на RST.