Валентино Роси и Кейси Стоунър, двама шампиони в клас МотоGP размениха остри думи след снощното Гран При на САЩ. Двамата се бориха яростно за първото място на Лагуна Сека в продължение на 24 от общо 32 обиколки, и се задминаваха няколко пъти. Роси бе начело през повечето време и бе далеч напред, когато Стоунър изгуби контрол над мотора си на последния завой. Това гарантира първа победа за италианеца на трасето в Калифорния, а въпреки че успя да финишира втори, Стоунър се оплака от твърде агресивното поведение на съперника си на пистата.

Двамата размениха следните изречения в пита, когато Роси протегна ръка за поздрав към Стоунър.

Роси: Страхотно състезание.

Стоунър: Не, не можеш да караш така.

Роси: Това е състезанието, Кейси.

Стоунър: Това е състезанието? Добре тогава, ще видим.

Стоунър обясни своето оплакване, като заяви, че действията на Роси при някои изпреварвания просто са прекрачили границата между агресивно и „твърде много”.

„Става въпрос за две-три движения, мисля, че всички са ги видели,” сподели австралиецът пред ББС. „Имаше и хубави, чисти и добри, но имаше и други, които никак не ми допаднаха. Цял живот съм в такива състезания, бил съм в много агресивни такива, но днес бе малко прекалено. Толкова много пъти бях избутан до чакъла, просто бе излишно. Не беше и забавно.”

По-късно Стоунър обясни още, че според него Роси може нарочно да е бил спирачки по-рано от обичайното на финалния завой, което е причинило падането му. Той обаче не очаква да има наказания за Роси: „Преди две години мен ме наказаха, защото в една квалификация малко влязох в пътя на Дани Педроса. Беше неволно, но ме глобиха. Дани или Валентино никога не ги санкционират за такива неща, но мен ме. Така че се притеснявам да карам толкова агресивно, предпочитам да стоя далеч от тези прийоми и да карам чисто.”

„Но в крайна сметка, Валентино направи чудесно състезание, и аз нямам нищо против, просто имаше няколко действия, които според мен преминаха границата. Но аз говорих с него за това на подиума и до следващия старт всичко ще е отминало,” завърши Стоунър.

Самият Роси заяви: „Страхотно състезание. Съжалявам се Стоунър се е оплакал. Знам, че борбата ни бе доста агресивна, но мисля, че той се оплака просто защото завърши втори. Нормално е да си ядосан, когато завършиш втори.”