Маверик Винялес спечели първата си победа в клас MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, след като завърши на първо място в Гран при на Великобритания на легендарната писта Силвърстоун. Испанският пилот на Сузуки, който е и седмият различен победител от началото на сезона, завърши състезанието с време 39:03.559 минути, а челната тройка допълниха Кал Кръчлоу и Валентино Роси.

Винялес поведе колоната след ранно изпреварване срещу Кръчлоу и спечели с лекота при разлика от 3.480 срещу пилота на Хонда, оставяйки истинската битка зад себе си.

Драмата започна още в първата обиколка с червен флаг и рестарт на състезанието, като след него отново най-бърз беше испанецът, а Роси зае второто място при две секунди изоставане. Кръчлоу обаче изпревари италианския пилот от заводския тим на Ямаха заедно с Андреа Яноне, но последният загуби контрол над своето Дукати и падна шест обиколки преди края.

В крайна сметка битката за третата позиция беше между враговете от преди години Роси и Маркес, като в нея по-бърз се оказа испанецът. Пилотът на Репсол Хонда обаче допусна грешка в края и се включи в състезанието от пето място, позволявайки на Роси да се откъсне и да си осигури третата позиция на Силвърстоун.

Битката не беше свършила, защото водачът в класирането Маркес трябваше да печели точки, а пред него беше съотборникът му в Репсол Хонда - Дани Педроса. Той обаче отстъпи на Маркес и младият испанец запази категоричния си аванс в генералното класиране при 50 точки преднина срещу Роси. Преди старта в Англия разликата беше 58 точки. Следващото състезание е в Мизано Адриатико на писта "Марко Симончели"./БТА