Италианският пилот на Хонда Марко Симончели почина, след като претърпя ужасяваща катастрофа в състезанието от MotoGP на писта „Сепанг” в Малайзия.

Още във втората обиколка на състезанието предната част на мотора на Симончели се разпадна и пилотът падна. Каращият зад него Колин Едуардс не успя да избегне тялото на Симончели и мина през него. Валентино Роси също се удари в двамата пилоти, но успя да остане на мотора си.

При инцидента шлемът на Симончели падна от главата му. След като разбраха, че състоянието му е критично, организаторите решиха да отменят състезанието. Малко след това италианецът почина вследствие на катастрофата.

Симончели бе втора година в MotoGP и за това време успя да се утвърди като любимец на феновете със своя зрелищен стил на каране.

Tой попадна за първи път на подиума преди два месеца в Чехия, а след това завоюва и второ място на Гран при на Австралия.

Смъртта на Симончели е вторият трагичен случай в моторния спорт само в рамките на една седмица, след като британският пилот Дан Уелдън почина по време на състезанието в Индикар в Лас Вегас.