Италианският пилот Валентино Роси записа своята победа номер 100 в състезанията от световния шампионат по мотоциклетизъм – MotoGP, след като спечели Гран При на Холандия в Асен с време от 42:14.611 минути.

Новото впечатляващо представяне на пилота на Фиат Ямаха му донесе неговата втора поредна победа и го изкачи еднолично на първото място в генералното класиране. Роси остави отново зад себе си съотборника си Хорхе Лоренсо, но този път не му даде шанса от Барселона и го победи категорично с 5.368 секунди.

На трета позиция завърши Кейси Стоунър от Дукати Марлборо. Австралиецът остана на зад Роси и врага си Лоренсо в генералното подреждане, след като тримата започнаха състезанието в Холандия с равен брой точки. Цели 23.113 секунди изоставане от победителя обаче му костваха първата позиция.

Колин Едуардс от Ямаха остана четвърти с изравняване на най-доброто си постижение за годината, а на пето място завърши пилотът на Сузуки - Крис Вермеулен. Челната шестица от състезанието от седмия кръг на световния шампионат по мотоциклетизъм остана за Джеймс Тослан