Бившият световен шампион в кралския клас Валентино Роси с Ямаха спечели Moto GP на Франция, с което оглави и генералното класиране.

Италианецът финишира пръв на пистата Льо Ман, като с това записа втора поредна победа в тазгодишния сезон и общо 90-та в Световния шампионат на писта. На почетната стълбичка се качиха още Хорхе Лоренсо и Колин Едуардс (Ямаха).

Доктора триумфира за голямата награда на Франция с резултат 44:30.799 минути. От състезанието обаче отпадна световния шампион Кейси Стоунър с Дукати, който получи повреда на мотора. Марко Меландри също не успя да завърши състезанието.

Хорхе Лоренсо пък се завърна на пистата само две седмици, след като падна жестоко.

Четвъртата позиция бе за Дани Педроса, който приключи надпреварата на 10.157 секунди от лидера и въпреки поул позишъна си, изпусна първото място и не успя да се качи на подиума. След него се наредиха още Крис Вермюлен със Сузуки, Андреа Дивисиозо с Хонда, Лорис Капироси (Сузуки ) и Ники Хейдън (Хонда).

По време на надпреварата заваля и дъжд, който обаче не попречи на Доктора да триумфира. По този начин Роси вече има 97 точки за генералното класиране, следван от Педроса (Хонда) с 94 и Хорхе Лоренсо, също с 94. След тях е Кейси Стонър (Австралия) с мотоциклет Дукати с 56 точки и Колин Едуардс с 47.

Испанецът Алекс Дебон с Априлия спечели първата си победа в Гран При, след като финишира първи в клас до 250 куб. см с време 47:27.406 минути. След него се наредиха двама италианци.

Второто място остана за Марко Симончели с Априлия Ц на 4.816 секунди, а трети се нареди- Матия Пасини с Априлия на 4.998 секунди.

 

Водачът в генералното класиране Мика Калио (Финландия) с КТМ завърши днес на 5-о място, изоставайки на 6.197 секунди, но продължава да бъде начело с 93 точки. След него е Матия Пасини със 77 и Алекс Дебон с 59.

 

В клас до 125 куб. см Мики де Мелио с мотоциклет Дерби стана първият французин с победа в най-малкия клас на пистата Льо Ман от 26 години насам. Той постигна време 10:08.574 минути и изпревари двама пилоти на Априлия- британецът Брадли Смит и испанецът Николас Терол. Смит изостана само на 0.800 секунди от победителя, а Терол- на 3.077 секунди. В генералното класиране Мики де Мелио води със 74 точки, пред Николас Терол с 66 и Симоне Корси (Италия; мотоциклет Априлия) с 62.