Седемкратният шампион Валентино Роси изрази задоволство от 25-годишната си кариера в мотоциклетните състезания и заяви, че най-голямото му постижение е това, че с таланта и харизмата си успя да вдигне значително популярността на MotoGP в световен мащаб.
41-годишният италианец ще започне 432-то и последно състезание в кариерата си през уикенда. Той има 89 победи и 199 подиума в Кралския клас.

"Най-голямото ми постижение е това, че убедих много хора да започнат да гледат редовно MotoGP. Те следят кариерата ми от самото начало, а през тези години шампионатът стана значително по-популярен не само в Италия, а и по целия свят", заяви Роси, цитиран от агенция "Ройтерс".

"Радвам се, че се превърнах в нещо като икона за този спорт. Това за мен е голямо удоволствие и също толкова важно за мен, колкото са резултатите на пистата", добави той.

Роси започна кариерата си в категорията до 125сс и спечели титлата през 1997, след което стана световен шампион и до 250сс през 1999. Той се изкачи в Кралския клас година по-късно и спечели още седем титли между 2001 и 2009, но в неделя ще направи последен старт в кариерата си.

"Представял съм си този момент доста пъти, но чувството си остава неловко. Ще ми се да се чувствах нормално, но това не е възможно. Съжалявам само за това, че така и не спечелих десета титла, въпреки че карах на ниво. Последната ми е от 2009 и чувствам това като преди цял един живот. Не мога обаче да се оплаквам, тъй като имах отлична кариера", продължава Роси на пресконференция преди последния кръг в MotoGP за сезона.

Той има само 38 точки и един подиум в последния си сезон в MotoGP. Фабио Куартараро от Ямаха пък спечели предсрочно титлата.