„Истанбул Парк” е една от едва трите писти, на които Валентино Роси няма спечелен старт в MotoGP, но италианският пилот е сигурен, че този път ще триумфира в Турция. Следващият старт за сезона в мотоциклетизма е именно край Босфора.

Освен в Истанбул Роси няма победи и в САЩ на „Лагуна Сека”, и в Италия на „Мисано”, тъй като след 14-годишно прекъсване там отново ще се карат мотори.

Роси у твърдо решен да намали брой на незавоюваните писти през този уикенд. „Следващите две състезания, Турция и Китай, са от онези, които не обичам много. Никога не съм печелил в Истанбул, но трасето е чудесно, с някои много бързи завои,” каза Роси. „Ако моторът ми работи добре, ще стане страшен купон. Миналата година направих грешка в началото на състезанието, което ми коства място на подиума, но няма да я повторя този път. Ние сме водачи във временното класиране и целта ни е да сме сред първите три на всяка писта.”

„Трудностите в следващите два старта могат да дойдат от конските сили, тъй като и в Истанбул, и в Шанхай има много дълги прави отсечки. Опитахме някои нови неща по време на тестовете в Херес, за да подобрим представянето си в такива условия, а знам, че Ямаха също работят усилено в Япония по въпроса, така че се надявам да покажем прогрес в Турция. Друг въпрос са гумите, защото за първи път този сезон ще трябва да караме на писта, на която не сме правили тестове. С новите правила става много важно да се спреш на правилните гуми, а и няма как да знаем какво ще е времето в деня на състезанието,” коментира състоянието на техническата част Валентино Роси.