Световният шампион в клас MotoGP Валентино Роси ще стартира от пол-позишън в утрешния втори старт за сезона в „кралския клас" за Гран При на Япония.

Лошото време „удари" отново надпреварата и заради мокрите условия на пистата беше взето решение позициите в стартовата решетка да бъдат определени от комбинираните времена на пилотите в свободните тренировки.

„Доктора" ще стартира със своята Ямаха от първата позиция на пистата „Мотеги", а след него ще бъде победителят от първия старт за сезона в Катар Кейси Стоунър с Дукати. Точно на това трасе през миналия сезон, Роси спечели шестата си световната титла в най-големия клас.

Обърканият Роси призова организаторите на състезанието в Япония да променят датата на старта: „Това е невероятно! През миналата година почти на всяко състезание имаше дъжд, но този сезон е още по-лошо. Ние имахме проблеми в Катар, а тук е просто едно бедствие. Разбира се, не е много добра идея да дойдем на „Мотеги" през април, защото времето винаги е много лошо тук”.

Първата редица в утрешния старт запълва съотборника на Роси в Ямаха - Хорхе Лоренцо, като трите най-бързи времена бяха направени при сухи условия в петъчната тренировка.

Роси добави: "Ние бяхме късметлии, че вчера пистата беше суха. Това е много важно за състезанието, но просто е невъзможно човек да показва 100% от своите възможности с толкова малко информация". Американецът Колин Едуардс, който бе най-бърз в днешната „мокра" тренировка преди времето наистина да стане ужасно, ще започне от петата позиция със своята Ямаха.