Италианецът Валентино Роси катастрофира в първия ден на предсезонните тестове на пистата „Сепанг” в Малайзия. Бившият световен шампион все още се възстановява от контузията в ръката, получена в Гран При на Валенсия през месец ноември миналата година.

Роси се завърна на пистата с новата си машина 2008 YR-M1, но неговите жестове към тима на Ямаха показваха, че италианецът не е щастлив от начина, по който се справя с новия си мотор. Тимът излезе с декларация: „Когато влизаше в 20-та обиколка, Роси катастрофира по време на влизането в острия завой номер две, като тогава поддаде предното колело на мотора. Докато отиваше към питстопа, той държеше лявата си ръка и подпираше новата машина с тяло”.

Италианецът скочи преди катастрофата, за да се предпази от контузия, а след това се върна и вдигна падналия мотор. Новият му съотборник Хорхе Лоренсо също катастрофира.

Роси даде осмо най-бързо време от 2:3.295 минути, а Лоренсо бе с пето – 2:2.871 минути. Пилотът на Хонда Дани Педроса направи най-бързата обиколка – 2:1.864 минути, въпреки че и той катастрофира. Тестовете на пистата „Сепанг” ще продължат три дни до четвъртък.