На пистата в Серес, Гърция днес завърши вторият кръг от Източноевропейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, който бе един от най-тежките за българските състезатели.

Най-тъжното и най-радостното събитие за България се случиха в надпреварата за най-мощните машини - 1000 Суперщок.

В петък, по време на свободните тренировки, след фатален инцидент загина пилотът на "Несебър Мото" Веселин Манолов, състезател в клас 1000 SST. Инцидентът е станал на старт-финалната права, където Манолов е изхвърчал от пистата с висока скорост и е получил тежки контузии, довели до фатален край. Обстоятелствата по случая още се изясняват.

Въпреки помраченото настроение в целия български лагер, на първото място в клас Суперщок все пак се развя нашият трибагреник. Мартин Чой (Хонда) спечели и втория кръг от надпреварата и вече води убедително с 50 точки.

Победата на Чой беше единственото златно отличие, спечелено от български пилоти в този старт. В същия клас Калин Кулев (Сузуки) остана четвърти, а надеждата ни за медал в клас 600 Суперспорт - Александър Тодоров (Ямаха), падна в петата обиколка и не получи класиране. Същата съдба сполетя и четиримата ни участници в клас 125 сс-серия.

В серийния клас 1000 cc Калоян Ангелов зае второ място, в отборното класиране българският тим също се нареди втори.

Победители в отделните класове са: 1000 SST - Мартин Чой (Хонда), България, 1000-серия - Йонус Ерчелик, Турция; 600 SSP - Йонел Паскота (Сузуки), Румъния; 600-серия - Николаос Глинацис, Гърция, 125 SP - Мирчя Вражитору (Априля), Румъния, отборно: 1 място Румъния (87 точки), 2 място България (67 точки), 3 място Гърция (42 точки).

Следващият кръг от шампионата е на 27 юли в Плевен, България.

Източноевропейският шампионат е валиден за финала на Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, който ще се проведе на 12 октомври в Албасете, Испания.