Броени дни остават до началото на първото мотокрос състезание от веригата Grand prix Bulgaria за сезон 2019, домакин на което ще бъдат Община Троян и един от местните мотоциклетни клубове – Троян Моторспорт. Великден на мотополигон Троян ще празнуват състезателите от Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65, ЕМХ85 и OPEN, както и от BMU Euro MX шампионата в класовете МХ2/МХ и Veteran. Заявка за участие до момента са подали 112 състезатели от България, Румъния, Турция, Северна Македония, Сърбия, Гърция, Молдова, Чехия, Украйна, Хърватия, Словения, Унгария и Кипър. Състезателите и почитателите на мотокроса ще бъдат посрещнати от обновена инфраструктура на мотополигона и подобрено състезателно трасе, за което можем да благодарим на Община Троян, която не пожали усилия и труд през последните няколко седмици това да стане реалност.

В най-малката кубатура, клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е сериозна. По време на първия кръг от шампионата, проведен преди две седмици в Кишинев, Молдова, участниците се сблъскаха с изключително трудни метеорологични условия (силен дъжд), което доведе до отмяна на вторите маншове в състезанието. Поради тази причина и точките на шампионата са все още в начална фаза, но силно се надяваме най-добрите български пилоти да намерят своето заслужено място на подиума. Като основни претенденти за това, към момента можем да посочим: Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм), Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм), Тихомир Йорданов (МСК Девня Марцианопол), Венцислав Тошев (МСК Севлиево) и други момчета , които ще направят своят дебют на европейската сцена.

При пилотите от клас ЕМХ85, конкуренцията е не по-малка, като двама от основните претенденти за победата са български състезатели: Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна) и Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт). Станислав Гошев (Дамасцена Алба МСК) и Живко Иванов (МСК Диана Рейсинг) все още не са разгърнали потенциала си в кубатурата 85сс, но за тях Троян е позната дестинация и това ще им даде шанс за по-предно класиране в компанията на най-добрите пилоти от Румъния, Хърватия и Унгария които ще видим на стартовата бариера.

източник: БФМотоциклетизъм, Lap.bg

В клас МХ2, фаворит е Майкъл Иванов (Тексим Мотор Спорт), който се представи отлично в стартовете на Националния шампионат в Поморие и показва желание, качества и воля за топ класиране в Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ250, където са насочени и неговите основни приоритети през годината. Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) взе калната победа в Кишинев и е начело на класирането, като в Троян ще видим още и други отлични състезатели като Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Кристиян Иванов (Тексим Моторспорт), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) и Радослав Зоков (АИТ Рейсинг Тийм). Очаква ни интересна борба в клас МХ2, като основният въпрос с днешна дата е дали ще видим Майкъл Иванов и в клас OPEN.

За клас OPEN/MX1 конкуренцията е повече от интересна, като на стартовата бариера ще видим силна чешка тройка: Мартин Мичек (Европейски шампион за 2018 и световен вицешампион в клас МХ3 2013), Петър Бартош, както и Петър Михалец, от Украйна пристига група от четири състезателя като сред тях е Дмитро Асманов (бронзов медалист за 2018 в клас OPEN), Матей Ярош от Словения и други. Сред българските пилоти които ще видим на старта се нареждат имената на Любомир Васев (Тексим Моторспорт), Калоян Илиев (МСК Севлиево), Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг), Георги Гочев (МСК Девня Марцианопол) и завърналия се след едногодишно прекъсване Симон Венев (НСА Моторспорт).

МХ/Veteran както винаги е амбициозна състезателна група от два под-класа МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс) в която, като погледнем резултатите, младостта не винаги е по-добра от опита натрупан през годините. Състезателите, претенденти за Великденската победа в тази група, са повече от колкото можем да споменем на в момента Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм) и Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт България) са двамата пилоти налагащи темпото в стартовете. И двамата обаче са притискани от амбициозния румънец Йонут Кояну, така че само в Троян ще разберем на кого ще се усмихне късмета този кръг.

Програмата за състезанието (при поносими метеорологични условия) ще ни даде възможност да наблюдаваме четири манша в събота (три квалификационни – EMX65, EMX85, OPEN и първия състезателен за МХ/Veteran в късния следобед). При сериозен априлски дъжд, квалификационните маншове, по решение на журито, могат да бъдат преобразувани в квалификационни тренировки, но дано времето да бъде на страната на състезателите и публиката. В неделя, както обикновено, след официалното откриване което по програма е в 10:30, предстоят и всички останали състезателни маншове.