Хорхе Лоренсо запази жива битката за титлата в MotoGP до последния кръг във Валенсия, след като днес постигна безапелационна победа в Мотеги, Япония срещу дуото на Репсол Хонда Марк Маркес и Дани Педроса.

Състезателят на Ямаха направи удивителен старт и поведе колоната още от началото, а Валентино Роси се намърда втори, изпреварвайки Маркес и Педроса. Италианецът се показа като идеален съотборник и успяваше да задържи зад себе си далеч по-бързите пилоти на Хонда, докато не допусна грешка в един от завоите и напусна трасето.

Скоро обаче проблемите пред Роси станаха още по-сериозни, като спирачките му започнаха да отказват и доведоха до още едно излизане от пистата, а в крайна сметка той завърши на 11-о място.

Така предимството на Лоренсо бе набързо стопено до края на четвъртата обиколка. При оставащи десет до края Маркес проведе първата си атака, но действащият шампион се защити умело, а Педроса започна видимо да изостава от темпото на лидерите.

В заключителния етап от състезанието серия от грешки на Маркес позволиха на Лоренсо да се откъсне солидно напред и вече нямаше съмнение, че развръзката ще бъде във Валенсия. Маркес и Педроса финишираха втори и трети, а Алваро Баутиста, Щефан Брандл, Кал Кръчлоу и Брадли Смит допълниха топ 7.