Унгарският пилот на „Bancaja Aspar Aprilia” Габор Талмачи отново излезе начело в генералното класиране в клас до 125 куб.см., след като завърши втори в старта за Голямата награда на Сан Марино, 12-ти кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Победител на пистата „Мизано” стана италианецът Матиа Пасини от тима на „Polaris World Aprilia”. Той завъртя 23 обиколки за 39:47,944 минути, записвайки третата си победа този сезон.

Талмачи финишира на 4,774 сек., а трети остана пилотът на КТМ Томойоши Кояма от Япония, на 8,576 сек. от победителя Пасини.

Обиколка и половина преди края на надпреварата на пистата настъпи истинска драма. Досегашният лидер в шампионата - испанецът Хектор Фаубел с Априля, който се движеше трети предприе рисковано изпреварване на втория – Симоне Корси (Италия, Априля) и се вряза в него. В резултат на падането и двамата излязоха от зоната на точките, а печеливш от ситуацията се оказа Талмачи, който до този момент се движеше четвърти.

Пет кръга преди края на шампионата Талмачи води в класирането със 189 точки. 10 по-малко има съотборникът му Хектор Фаубел. Трети вече е Томойоши Кояма.

Следващият старт от първенството при „най-малките” мотори е на 16 септември на пистата „Ещорил” в Португалия.