Правата на всички български състезатели по мотоциклетизъм могат да бъдат отнети, ако се провалят шампионатите у нас. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Той определи като „несериозно” и „смешно” искането на финансовия министър Симеон Дянков да се намалят домакинствата на страната ни в мото спортовете и допълни, че от държавата се търси финансиране само за такси за шампионатите, а не за финансиране на самото участие на състезателите. Богдан Николов бе категоричен, че става дума за 920 000 евро.

„В крайна сметка ние имаме проект, внесен за домакинства. Има подписани договори още през 2011 година. Съгласно наредбата той е внесен на 23 ноември миналата година, както всички федерации си внасят проектите. Утвърден е, има частично плащане по него. След шест месеца да разпространиш писмо, в което да кажеш, че заради волейбола еди-какво си е станало, е несериозно – първо, към международните институции и международната федерация и промоутърите. Второ, че Дянков имаше среща с шефовете на този спорт в Севлиево по време на Световния шампионат на 22 април, на който той пое ангажимент до няколко дни, както казахме, България да си изпълни ангажимента към тях. И това днес да разпространяваме писмо, мисля, че е смешно да го коментираме“, добави Николов.

По думите му става въпрос за 920 000 евро – такси за провеждането на 5 световни и седем европейски шампионата за тази година.

Според Богдан Николов, ако се провалят тези шампионати, това ще бъде удар по имиджа на България, не само в областта на спорта: „Той ще се отрази и в други сфери, тъй като в писмото до премиера Борисов, което и аз имам, и Симеон Дянков има, и Свилен Нейков има, ясно е написано какво следва от тук нататък – спират се правата на всички български състезатели засега и за в бъдеще. Отнемат се домакинствата за тази година и за в бъдеще, и България никога няма да бъде включвана в календара в бъдеще. И отива на Международния съд“.

По-рано през деня финансовото министерство разпространи писмо, с което информира, че средствата за домакинствата на мотошампионатите вече са изразходвани за олимпийската квалификация по волейбол и вероятно ще има още плащания, свързани с участието на България на Олимпиадата в Лондон.