Шесткратният световен шампион в клас MotoGP Марк Маркес може да пропусне и началото на сезон 2021, след като е получил усложнение при възстановяването от контузията, която той получи в началото на тази година.

Испанецът пропуска целия сезон 2020, след като счупи своята раменна кост в заключителните етапи на откриващата сезона Гран При на Испания. Пилотът на Repsol Honda се подложи на операция само два дена по-късно, след което се опита да участва и в Гран При на Андалусия същия уикенд. Именно това допълнително напрежение върху вече счупената кост наложи повторна оперативна интервенция, тъй като титаниевата планка, която бе поставена, за да стабилизира костта се счупи.

Първоначално се смяташе, че Маркес ще се завърне на стартовата решетка в рамките на последните три старта за 2020 година, но по-рано тази седмица бе потвърдено, че това няма да се случи. Сега се смята, че испанецът ще има нужда от трета операция, тъй като направените дупки в неговата кост за закрепянето на двете планки не позволяват нормалното зарастване на травмите.

Според експертите най-добрата опция за пълно възстановяване на Маркес е слагане на костна присадка, като за целта може бъде взета част от неговата тазобедрена кост. Това ще позволи пълно зарастване на счупената кост, тъй като заради много фрактури тя може да зарастен без пълно съединяване на костта.

Ако всичко това стане, то той ще се възстановява между три и четири месеца, което ще направи много трудно неговото участие в предсезонните тестове както и първите кръгове догодина. За момента обаче тази новина не е потвърдена, нито отхвърлена от мениджъра на испанеца – Емилио Алзамора.