Кейси Стоунър спечели пети пореден пол-позишън в тазгодишния шампионат в МотоGP, след като даде най-добро време в квалификацията преди Гран При на САЩ. Пилотът на Дукати превъзхождаше значително опонентите си на пистата „Лагуна Сека”, като поведе още в първите минути на едночасовата сесия, а до нейния край още шест пъти подобри времето си, за да даде най-добро от 1:20.700 мин.

В самия край на квалификацията Валентино Роси успя да се промъкне до втора стартова позиция, изпреварвайки Хорхе Лоренцо и Ники Хейдън. Именно Хейдън ще тръгне до Стоунър и Роси от първа редица. Лоренцо остана четвърти, като до него утре ще застанат Джеймс Тоусланд и Ранди де Пюние.

Квалификацията не мина и без няколко падания, най-тежкото от които на Алекс де Анжелис, който катастрофира тежко на асфалта и нарани лявата си ръка и палеца си. Въпреки явната болка, която изпитваше, той успя да се върне на трасето и да се класира 16-ти.

Стартовата решетка: Стоунър, Роси, Хейдън; Лоренцо, Тоусланд, Де Пюние; Едуардс, Вермюлен, Довициозо; Елиас, Капироси, Накано; Спайс, Жинтоли, Меландри; Де Анжелис, Хакинг, Уест;

Дани Педроса се отказа от участие в надпреварата, заради контузия.