Кейси Стоунър спечели квалификацията за утрешното Гран При на Австралия от световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP, въпреки че падна неприятно по време на днешната сесия на пистата "Филип Айланд".

Представителят на домакините ще гони шестата си поредна победа пред родина публика, след като доминираше още от началото на уикенда на "зеления" континент. Стоунър даде най-добро време от 1:29.623 минути и остави претендентите за титлата Хорхе Лоренсо и Дани Педроса след себе си. Лидерът в шампионата Лоренсо остана втори на 0.517 секунди със своята Ямаха, а съотборникът на Стоунър в Хонда - Педроса, попълни първата редица на стартовата решетка.

Двукратният световен шампион Стоунър спечели петте си победи на тази писта, след като при четири от тях стартира от полпозишън, така че точно той е основният фаворит за краен успех утре. Това ще бъде последно състезание пред родна публика за австралиеца, който ще се оттегли от спорта в края на сезона. Кал Кръчлоу остана четвърти, а втората редица на решетката попълват Щефан Брадл и Андреа Довициозо.

Алваро Баутиста пък бе последният пилот, който остана под две секунди след лидера, докато двойката на Дукати - Валентино Роси и Ники Хейдън, дадоха съответно осмо и десето време на днешната квалификация за ГП на Австралия в "кралския клас". Ранди Де Пюние зае деветото място след сесията на "Филип Айланд".