Австралийският пилот на Дукати Кейси Стоунър спечели пол-позишън и ще стартира от първата позиция в утрешния старт за Голямата награда на Австралия в клас MotoGP.

Стоунър, който пропусна три състезания заради болест и се завърна в Гран При на Португалия, даде най-добро време на трасето "Филип Айлънд" от 1:30.341 минути.

Световният шампион Валентино Роси, който води с 18 точки на своя съотборник Хорхе Лоренсо в класирането на шампионата, грабна пол-а от Стоунър малко преди края на сесията, но австралиецът си върна първото място две минути преди края на квалификацията. Времето на италианеца от 1:30.391 минути приближи още повече "Доктора" до седма титла в шампионата.

Първата редица на стартовата решетка допълва испанеца Дани Педроса, който се оправи след катастрофа и изпревари Лоренсо за третата позиция с 0.001 секунди. Испанският пилот на Ямаха Лоренсо, който падна на тренировката в петък и който каза, че се бори с хранително натравяне, ще стартира четвърти. До него ще бъде Колин Едуардс, а Алекс Де Анжелис допълва втората редица на стартовата решетка.

При 125cc мотори, испанецът Пол Еспараго грабна първия пол-позишън за годината с време 1.37.770 минути, изпреварвайки сънародника си Нико Терол. Хулиан Симон, който ще се бори за титлата в неделя, спечели пол-позишън за Гран При на Австралия при 250cc мотори