Осигурилият си вече световната титла Валентино Роси с Ямаха спечели второто място в състезанието за Голямата награда на Австралия по мотоциклетизъм в кралския клас до 500 куб. см, въпреки че през седмицата катастрофира тежко и трябваше да посети местна болница.

Победата в надпреварата на Зеления континент грабна световният шампион от миналия сезон Кейси Стоунър с Дукати, който на своя земя поведе още в самото началото и записа петата си победа за сезона, въпреки болките в китката, заради които той ще претърпи операция след края на кампанията. Австралиецът измина 27-те обиколки на трасето във Филип Айлънд за 40:56.643 минути.

Стоунър изпревари с повече от шест секунди и половина италианеца Роси, който за 12-и пореден път се качи на подиума. Трети за 41:03.848 минути завърши американецът Ники Хейдън с Хонда.

В генералното класиране шампионът Роси води с 332 точки, пред Стоунър с 245 и испанеца Дани Педроса с Хонда с 209 точки. Педроса не завърши в Австралия, след като падна още в първата обиколка.