Седемкратният световен шампион по мотоциклетизъм на писта Валентино Роси ще стартира в днешния старт за Голямата награда на Валенсия в клас МотоGP, послесен кръг от първенството. Италианецът падна във вчерашната квалификация и е със три фрактури на дясната ръка и травма в гърба.

Въпреки това „СуперВале” показа невероятно мъжество и характер, стартирайки в подгряващите сесии тази сутрин. „Доктора” направи три обиколки на пистата „Рикардо Тормо” и се прибра в бокса, където неотлъчно до него бе д-р Клаудио Акоста, шефът на клиниката към световния шампионат. Именно той е човекът който трябва да даде „зелена светлина” за участието на Роси в старта, който започва в 15 часа.

Валентино даде най-слабо време в подгряващата сесия, като изостана на повече от две секунди и половина от победителя в тях – новия световен шампион Кейси Стоунър с Дукати.

Вчера 28-годишният състезател загуби контрол върху своята Ямаха след първия завой на пистата „Рикардо Тормо”. Въпреки падането Роси стана на крака, но видимо изпитваше болка в контузената ръка. Неговият мотоциклет обаче бе напълно разбит. Веднага след инцидента италианецът бе откаран в клиника във Валенсия.

Роси ще стартира 17-ти и се нуждае да финишира само две места по-напред, за да остане втори след световния шампион Кейси Стоунър в крайното класиране. Той ще запази второто си място и ако Дани Педроса не победи днес на домашното си трасе. Испанецът обаче стартира от първа позиция. „Доктора” не е завършвал извън топ 2 на всеки клас, в който е участвал от 1996 година насам.