Пилотът на Ямаха Валентино Роси се раздели с треньора си Лука Кадалора след края на сезона в MotoGP през 2018. Кадалора се присъедини към щаба на седемкратния световен шампион през 2016 година. Той е бивш победител в по-малките класове – 125 и 250, като има етапна победа и при 500. Роси, който преподписа с Ямаха до 2020, е пожелал да продължи съвместната си работа с 55-годишния италианец, Кадалора е отказал поради лични причини.

,,За съжаление, Кадалора си каза ,,сбогом“ с нас“, започна Роси. След три сезона заедно той реши да остане у дома със семейството си –сезонът е наистина много дълъг“, призна мотоциклетистът. ,,Жалко е, защото и двамата обичаме да работим заедно, но Лука има своите лични причини да се оттегли. Това е неговото окончателно решение. Опитахме се да го задържим, но той бе непреклонен – разделяме се в отлични взаимоотношения и оставаме близки приятели“, добави 39-годишният италианец.

Бившият пилот в клас 250 и европейски шампион по Супербайк Идалио Гавира ще замести Кадалора на предстоящия тест в Херес. ,,Гавира вече е треньор, но това е временно – трябва да решим кой ще бъде постоянно начало“, заяви Роси. Италианецът завърши на трето място в генералното класиране в MotoGP зад шампиона Марк Маркес и сънародника си Андреа Довициозо.