Седемкратният световен шампион по мотоциклетизъм на писта в кралския клас Валентино Роси показа, че не е за изхвърляне и изнесе открит урок на съперниците си на пистата „Ещорил”. Италианският състезател с Ямаха триумфира с Голямата награда на Португалия и по този начин записа четвъртата си победа за сезона. Успехът на Роси отложи коронацията на Кейси Стоунър, който е лидер във временното класиране.

Италианецът финишира за 45:49.911 минути, оставяйки Дани Педроса с Хонда втори на 0.175 секунди. Трети остана младият австралиец с Дукати, който се забави с 1,477 от победителя. Следващият шанс да отвори шампанското Стоунър ще получи следващия уикенд в Гран При на Япония.

След края на състезанието, сдобил се с четвърти трофей през сезона, Роси изнесе традиционното си шоу за публиката на „Ещорил”.

Миналогодишният носител на трофея Ники Хейдън с Хонда се нареди четвърти. Със същата машина Марко Меландри зае пета позиция. Джон Хопкинс със Сузуки остана шести.

Кейси Стоунър продължава да бъде първи в класирането с 287 точки, следван от Роси с 211. Италианецът запазва теоретичните си шансове да отнеме титлата на австралиеца. Със 188 точки на трето място е Дани Педроса.