Водещите пилоти в шампионата "MotoGP" останаха шокирани от смъртта на състезаващия се в сериите "Мото2" японец Шоя Томизава.

Японецът почина от раните си, получени вследствие на тежката катастрофа, която претърпя в състезанието в Мизано.

19-годишният пилот на Technomag-CIP падна от мотора си под натиска на италианеца Алекс де Анджелис. Нито Анджелис, нито британецът Скот Рединг, успяха да избегнат Томизава и го удариха, влачейки го цели 40 метра на чакъла извън пистата. Това бе първия сезон на Томизава в "Moto2" - той имаше един сезон и в клас до 250 кубика.

Той стартира кариерата си в "Moto2" със страхотна победа в Катар. След това последва второ място в Испания, но формата му спадна и той заемаше седмото място в класирането със 82 точки. Тримата пилоти от "MotoGP", качили се на подиума в Сан Марино, бяха шокирани от смъртта на младия японец.

"Чувствам се толкова странно, има голяма дупка вътре в мен", сподели победителят Дани Педроса.

"Бях толкова щастлив и след това ми казаха тази новина, която отвори голяма дупка в мен", добави той.

Легендата Валентино Роси беше целият в сълзи. "Това, което се случи обезсмисли всичко останало. Видях катастрофата по телевизията и беше ужасно. Мисля, че е мъртъв. Много съжалявах, но след това ние бяхме наред да караме и се опитах да се концентрирам. Шоя бе забавен и приятен човек", сподели Доктора.

Лидерът в шампионата Хорхе Лоренсо добави: Да, тъжно е, толкова тъжно. По-добре е да не казваме нищо".

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.