Контузия и технически неизправности попречиха на отбора на Мартин Чой „EKO BMW Motorrad Racing Team” да постигне добри резултати в последния, четвърти кръг от Световния шампионат по издръжливост. 

Осем-часовото състезание се проведе в неделя (30 юли) на емблематичната японска писта „Сузука“. 

Въпреки всички трудности, Мартин и съотборникът му Карел Ханика (Чехия) проявиха изключително силен характер и успяха да завършат на 47-мо място от близо 70 тима, които взеха участие в надпреварата.

Късметът изневери на тима на Мартин още няколко дни преди състезанието, когато третият пилот Джулиан Майер (Австрия) се контузи и нямаше как да се включи в надпреварата. 

На негово място се яви резервният пилот Л. Чмелик (Чехия). Именно при него моторът се повреди към края на втория час от състезанието. Това забави отбора с почти 45 минути и принуди Мартин и Карел Ханика да компенсират отсъствието му. Двамата пилоти демонстрираха невероятна издръжливост и въпреки огромното натоварване и високата температура от над 35 градуса, успяха да финишират на почетната 47 позиция.

"Много се радвам, че успях да карам на Сузука. Горд съм и от факта, че въпреки всички трудности не се предадохме и финиширахме. Световното по издръжливост е изпитание не само за уменията, но и за духа на състезателите. Ние демонстрирахме и от двете и се представихме достойно. Догодина се надявам на повече късмет и по-малко проблеми", сподели Мартин.

Следващата изява на Мартин е на родна земя. На 27 август той ще вземе участие в 6 кръг от Източноевропейския и Републиканския шампионат по мотоциклетизъм, който ще се проведе в Долна Митрополия.